روش صحیح استخاره چگونه است؟ (نحوه استخاره، دعای استخاره و …)
در این مطلب با یکی دیگر از اذکار پرودگار سبحان همراه شما هستیم. در ادامه به موضوع استخاره می پردازیم، با ما همراه باشید.
سوالات متداول :
استخاره چه زمانی جایز و درست است؟
استخاره چگونه انجام می شود؟
استخاره چگونه بگیریم؟
استخاره چند بار انجام می شود؟
بعد استخاره باید چه ذکر و دعایی بگیم؟
پاسخ :
حمد و ستایش برای پروردگار سبحان
توضیحات مربوط به استخاره، به شرح زیر است:
آداب استخاره
خشوع قلبی و صدق در دعا، گفتن حاجت با کنایه یا صراحتاً حتّی با زبان مادری، رو به قبله و با دستان بلند شده دعا خوانده شود، شایسته است قبل از تصمیم نهایی استخاره خوانده شود و همچنین بعد از استخاره، مشورت شود و در صورتیکه تمایل قلبی برای یکی از اعمال حاصل شد، آن را انجام دهد و هیچ علامت و نشانه خاصی در شریعت قرار داده نشده که نمادی از انجام و انتخاب برای شخص باشد.
«هرگونه استخارهای به غیرِ نماز استخاره، همچون استخاره با قرآن، فالنامه ها و… در شریعت اسلام تأییدیه ندارند و باطل و حرامند.» (مترجم)
دعای نماز استخاره
- جابر بن عبد الله (رضی الله عنه)مىگوید: رسول اللهﷺ استخاره را در هرکارى همانند سورهاى از قرآن به ما مىآموخت و میفرمود: هرگاه یکى از شما خواست کارى انجام دهد، غیر از نماز فرض، دو رکعت نماز بخواند، سپس بگوید:
«اللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْتَخِيْرُكَ بِعِلْمِكَ، وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيْمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ، وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ، وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوْبِ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَـذَا الأَمْرَ ـ وَيُسَمِّيْ حَاجَتَـهُ ـ خَيْرٌ لِيْ فِيْ دِيْنِـيْ وَمَعَاشِيْ وَعَاقِبَـةِ أَمْرِيْ ـ أَوْ قَالَ: عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ـ فَاقْدِرْهُ لِيْ وَيَسِّرْهُ لِيْ ثُمَّ بَارِكْ لِيْ فِيْهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِيْ فِيْ دِيْنِيْ وَمَعَاشِيْ وَعَاقِبَةِ أَمْرِيْ ـ أَوْ قَـالَ: عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ ـ فَاصْرِفْهُ عَنِّيْ وَاصْرِفْنِيْ عَنْهُ وَاقْدِرْ لِيْ الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ، ثُمَّ أَرْضِنِيْ بِهِ» البخاری162/7.
معنی :
«اى الله! به وسیلۀ علمت از تو طلب خیر مىکنم، و بوسیلۀ قدرتت از تو توانایى مىخواهم، از تو فضل بسیارت را مسألت مىنمایم، زیرا تو توانایى و من ناتوان، و تو مىدانى و من نمىدانم، و تو دانندۀ امور پنهان هستى. الهى! اگر در علم تو این کار ـ حاجت خود را نام میبرد ـ باعث خیر من در دین و آخرت است- یا مىگوید: در حال و آیندۀ کارم – آن را برایم مقدور و آسان بگردان، و در آن برکت عنایت فرما، و چنانچه در علم تو این کار برایم در دنیا و آخرت باعث بدى است – یا مىگوید: در حال و آیندۀکارم- پس آنرا از من، و مرا از آن، منصرف بگردان، و خیر را براى من هر کجا که هست مقدّر نما، و آنگاه مرا با آن خشنود بگردان».
- کسى که از خالق، طلب خیر نماید و از مخلوق، مشورت بگیرد، و در کارش ثابت قدم باشد، پشیمان نمیشود، خداوند مىفرماید:
﴿وَ شَاوِرْهُمْ فِي الأَمْرِ فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ﴾ (سورة آل عمران، آیه: 159.)
معنی :
«در کارها با مردم، مشوت کن، و هرگاه تصمیم به انجام کارى گرفتى، به خدا توکل کن»
منابع : کتاب پناهگاه مسلمان تالیف سعید بن علی بن وهف القحطانی – ترجمه : دکتر یونس یزدانپرست – مراجعه و تصحیح: اسحاق دبیری رحمه الله
عکس از joshua earle