دعا برای میت در نماز جنازه چگونه است؟ (همراه با دعای میت کودک)
اطرافیان ما یا شخصی از نزدیکان ما این جهان را ترک می کند و به زودی این اتفاق برای خود ما هم می افتد. چه بهتر است که برای رفتگانمان طلب آمرزش از پرودرگار سبحان داشته باشیم. در این مطلب می آموزیم که دعا برای میت در نماز جنازه و کودک چگونه است، با ما همراه باشید.
سوالات متداول :
دعای نماز میت چگونه است؟
دعای میت در نماز اهل سنت چگونه است؟
دعا برای شخص مرده در نماز جنازه چیه؟
دعا برای میت چگونه است؟
دعای نماز جنازه کودک چیه؟
پاسخ :
حمد و ستایش برای پروردگار سبحان دعا و ذکرهایی که برای میت در نماز جنازه گفته می شود، به شرح زیر است:
– دعا برای میت در نماز جنازه
– «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ، وَعَافِهِ، وَاعْفُ عَنْهُ، وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ، وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ الأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَاراً خَيْراً مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْراً مِنْ أَهْلِهِ، وَزَوْجاً خَيْراً مِنْ زَوْجِهِ، وَأَدْخِلْهُ الجَنّةَ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ [وَعَذَابِ النَّارِ]»– مسلم 2/663. و اگر میّت مؤنث باشد از ضمیر مؤنث استفاده میشود: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهَا وَارْحَمْهَا و …». (مترجم).
معنی: «بار الها! او را ببخش، و بر او رحم کن، و عافیت نصیبش بگردان، و از وى گذشت کن. الهى! میهمانى او را گرامى بدار، و قبرش را وسیع بگردان، و او را با آب و برف و تگرگ بشوى، و از گناهان، چنان پاکش بگردان که لباس سفید را از آلودگى، پاک و تمیز میگردانى. پروردگارا! به او خانه اى بهتر از خانهاش، و خانواده اى بهتر از خانوادهاش، و همسرى بهتر از همسرش، عنایت بفرما، و او را وارد بهشت کن، و از عذاب قبر و دوزخ پناهش ده».
– «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا، وَشَاهِدِنَا، وَغَائِبِنَا وَصَغِيْرِنَا وَكَبِيْرِنَا، وَذَكَرِنَا وَأُنْثَانَا. اللَّهُمَّ مَنْ أَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَأَحْيِهِ عَلَى اْلإِسْلاَمِ، وَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّهُ عَلَى اْلإِيْمَانِ، اللَّهُمَّ لاَ تَحْرِمْنَا أَجْرَهُ وَلاَ تُضِلَّنَا بَعْدَهُ»– ابن ماجه 480/1 و أحمد 368/2، و نگا: صحیح ابن ماجه251/1.
معنی: «الهى! زنده و مرده، حاضر و غایب، کوچک و بزرگ، مرد و زن ما را مورد آمرزش قرار دهد، یا الله! هرکسى را از میان ما زنده نگه میدارى بر اسلام زندهاش نگاه دار، و هرکسى را میرانى بر ایمان بمیران. بار الها! از اجر این متوفّى ما را محروم مگردان، و بعد از وى ما را گمراه نکن».
– «اللَّهُمَّ إِنَّ فُلاَنَ بْنَ فُلاَنٍ فِيْ ذِمَّتِكَ، وَحَبْلِ جِوَارِكَ، فَقِهِ مِنْ فِتْنَةِ الْقَبْرِ وَعَذَابِ النَّارِ، وَأَنْتَ أَهْلُ الْوَفَاءِ وَالْحَقِّ، فَاغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ»- ابن ماجه ، و نگا: صحیح ابن ماجه 251/1، و أبوداود 211/3.
معنی: «یا الله! همانا فلان پسر فلان در امان و پناه تو است، پس او را از فتنۀ قبر و عذاب دوزخ نجات بده، بدون شک تو اهل وفا و حقّ هستى. الها! او را ببخشاى و بر وى رحم کن، همانا تو بخشاینده و مهربانى».
– «اللَّهُمَّ عَبْدُكَ وَابْنُ أَمَتِكَ احْتَاجَ إِلَى رَحْمَتِكَ، وَأَنْتَ غَنِيٌّ عَنْ عَذَابِهِ، إِنْ كَانَ مُحْسِناً فَزِدْ فِيْ حَسَنَاتِهِ، وَإِنْ كَانَ مُسِيْئاً فَتَجَاوَزْ عَنْهُ» الحاکم و آن را صحیح دانسته و ذهبی با او موافقت کرده است 1/359، و نگا: أحکام الجنائز أثر ألبانی ص125.
معنی: «اى الله! این شخص بنده ى تو و فرزند کنیز تو است که به رحمت تو نیازمند است، و تو از عذاب دادن او بى نیازى، اگر نیکوکار است بر نیکىهایش بیفزاى، و اگر بدکار است از او گذشت بفرما».
– دعا در نماز میت برای کودک
– «اللَّهُمَّ أَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ»– سعید بن المسیب س گفته است: پشت سر ابو هریره س بر کودکى نماز خواندم که هرگز مرتکب گناه و اشتباهى نشده بود و شنیدم که وى گفت: «اللَّهُمَّ أَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ». «بارالها! او را از عذاب قبر مصون دار.» مالک در کتاب: الموطأ 288/1 و ابن أبی شیبه در کتاب: المصنف 3/ 217 و البیهقی 9/4، و شعیب أرناؤوط سندش را در تحقیق کتاب: شرح السنة اثر امام البغوی 357/5 صحیح دانسته است.
معنی: «خداوندا! او را از عذاب قبر پناه ده».
اگر دعاى زیر را خواند هم خوب است:
«اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ فَرَطًا وَذُخْراً لِوَالِدَيْهِ، وَشَفِيْعاً مُجَاباً. اللَّهُمَّ ثَقِّلْ بِهِ مَوَازِيْنَهُمَا وَأَعْظِمْ بِهِ أُجُوْرَهُمَا، وَأَلْحِقْهُ بِصَالِحِ الْمُؤْمِنِيْنَ، وَاجْعَلْهُ فِيْ كَفَالَةِ إِبْرَاهِيْمَ، وَقِهِ بِرَحْمَتِكَ عَذَابَ الْجَحِيْمِ، وَأَبْدِلْهُ دَاراً خَيْراً مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْراً مِنْ أَهْلِهِ، اللَّهُمَّ اغْفِرْ ِلأَسْلاَفِنَا، وَأَفْرَاطِنَا، وَمَنْ سَبَقَنَا بِاْلإِيْمَانِ»– نگا: المغنی لابن قدامه 416/3 وکتاب: الدروس المهمة لعامة الأمة اثر ابن باز ص15.
معنی: «خدایا! او را میزبان و ذخیره و شفاعت کنندهاى که شفاعتش قبول شود براى پدر و مادرش قرار بده. خدایا! بوسیلۀ او ترازوى حسنات پدر و مادرش را سنگین بگردان، و بر پاداش آنها بیفزاى، و او را به مؤمنان نیکوکار ملحق بگردان، و در کفالت ابراهیم؛ قرار ده، و به رحمت خود از عذاب دوزخ حفظ کن، و خانهاى بهتر از خانه اش، و خانوادهاى بهتر از خانوادهاش به او عطا فرما، خدایا! گذشتگان و کسانى را که پیش از ما رفتهاند و آنهایى را که در ایمان بر ما سبقت جسته اند بیامرز».
– «اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ لَنَا فَرَطاً، وَسَلَفاً، وَأَجْراً» امام حسن س سوره ى فاتحه را بر کودک مىخواند و سپس ذکر مذکور را مىخواند. البغوی فی شرح السنة 5/357، وعبدالرزاق شمارۀ 6588، و البخاری بطور تعلیق در کتاب الجنائز، 65باب: قراءة فاتحة الكتاب على الجنازة 2/113 آورده است.
معنی: «خدایا! او را براى ما میزبان و ذخیره و ثوابى قرار ده».
منابع : کتاب پناهگاه مسلمان تالیف سعید بن علی بن وهف القحطانی – ترجمه : دکتر یونس یزدانپرست – مراجعه و تصحیح: اسحاق دبیری رحمه الله
عکس از Masjid Pogung Dalangan